De voordelen van een hybride werkomgeving

Plotseling waren we allemaal thuis. Met uitzondering van een aantal belangrijke sectoren. In het voorjaar van 2020 verspreidde het coronavirus zich, waardoor laptops en mobieltjes over de toonbank vlogen. We moesten allemaal thuis werken. Maar nu de wereld weer aan onze voeten ligt, werken veel mensen nog steeds thuis. Dat is eigenlijk best goed. Maar het is ook belangrijk dat we elkaar af en toe in het echt blijven zien. Een hybride werkomgeving biedt het beste van twee werelden.

Duurzaam voor werknemers en milieu

Werknemers die thuis werken, hoeven niet te reizen. Dit bespaart reistijd en uitstoot. Als jouw medewerkers niet meer twee keer per dag hoeven te reizen, scheelt dat veel voor het milieu. Maar ook voor het uithoudingsvermogen van de werknemers. Reizen is vermoeiend. Dus niet alleen het milieu gaat langer mee, maar ook de werknemer blijft langer fit! En jij bent dus ook ‘groen’ bezig. Wist je dat werknemers die thuiswerken ook minder printen en minder koffiekopjes verbruiken? En wat te denken van het waterverbruik en de gas- en elektriciteitsrekening van het bedrijf?

Hogere productiviteit (en dus een tevreden werkgever)

Als je één bent met je laptop, kun je doorwerken. Dat werkt beter dan wanneer je voortdurend wordt afgeleid door gesprekken met of van collega’s. Je lunch- en koffiepauzes zijn thuis vaak korter, omdat je gewoon door kunt eten en als je klaar bent meteen weer aan het werk kunt. Omdat je geen reistijd hebt, kun je ook je energieniveau veel gelijkmatiger over je werkdag verdelen. En is er iets betere brandstof dan je eigen koffie en je eigen verse lunch? Even een dagje op z’n tijd stampen doet wonderen voor de productiviteit!

Meer geluk op het werk (en dus minder ziekteverzuim) 

Wanneer medewerkers hun eigen dagplanning kunnen maken, blijken ze veel effectiever om te gaan met hun tijd. Ja, ze gaan misschien overdag sporten, maar zijn daarna drie keer zo productief. Ze worden niet gestoord door collega’s of andere randzaken en kunnen daardoor ongestoord verder werken. En als het nodig is, kunnen ze altijd ’s avonds nog even wat doen. Het feit dat ze de rust ervaren om hun eigen planning te maken en af en toe afstand te nemen van hun werk, maakt dat ze meer werkgeluk ervaren. En ontspannen, gelukkige medewerkers zijn nu weer heel goed voor jouw bedrijf.

Voordat je een te koop bord in de tuin van uw bedrijfspand zet: een plek waar jouw medewerkers elkaar fysiek ontmoeten is heel waardevol. Overleg is efficiënter als je elkaar in de ogen kunt kijken en direct kunt antwoorden. Sluit je bedrijfsruimte dus niet meteen af, maar kies echt voor het beste van twee werelden. Hybride werken is de werkwijze van nu en voor de toekomst. Omarm het dus en doe er je voordeel mee!