Sluipend probleem: quiet quitting

‘’Tot ziens, tot morgen!’’ Steeds meer (jonge) medewerkers stappen op om klokslag 5 uur. Geen behoorlijke vergoeding? Geen effort. Quiet quitting is een opkomend fenomeen. Overgewaaid uit Amerika. Medewerkers zijn er wel (quitting geeft het idee van ontslag nemen; dat doen ze nog net niet), maar ze komen geen minuut te vroeg en gaan ook écht niet langer door dan strikt noodzakelijk. Medewerkers die quiet quitting gedrag laten zien houden zich perfect aan hun taakomschrijving. Ze doen wat ze moeten doen, maar voelen niet de behoefte nog indruk te maken op hun werkgever. Want waarom zou je dat doen?  

Quit Covid 

Het is allemaal de schuld van Corona. De COVID-19 pandemie was voor veel mensen een soort resetmoment. Wat moet je anders, wanneer je alleen nog maar binnen de muren van je huis mag zitten. Mensen vroegen zich af wat ze écht wilden bereiken in het leven. Waar werden ze eigenlijk gelukkig van? Al die verplichtingen die wegvielen, voelde dat niet heel erg relaxed? Wilden ze niet liever meer tijd doorbrengen met vrienden en familie? Het thuiswerken maakte het ook niet makkelijker. Het is tenslotte niet makkelijk na te gaan wat iemand precies doet wanneer hij vanuit huis werkt.  

Productiviteitsprobleem 

De motivatie lijkt een beetje weg dus, bij de quiet quitters. Kun je niets van zeggen toch, zolang ze doen wat ze moeten doen? Klopt aan de ene kant wel, maar al die gedemotiveerde medewerkers maken bedrijven niet per se productiever. Als mensen geen stap harder gaan dan ze moeten, kun je ook niet verwachten dat er sprankelende resultaten volgen. Daarnaast werkt het de onderlinge betrokkenheid ook niet in de hand. Als je alleen maar naar je werk gaat om tussen 9 en 5 te doen wat je moet doen, zonder enige vorm van passie of geluk, straal je ook no such thing uit naar je collega’s. Dit is wel iets waar je wat mee kunt doen, want andersom werkt het ook: wanneer je medewerkers tevreden zijn, zullen ze harder werken en elkaar ook meer motiveren. Dus wat jou te doen staat? Houd ze in beweging! 

Houd ze in beweging 

Maak van je medewerkertevredenheid een missie op zich. Vermoed je quiet quitting? Ga eens in gesprek. Hoe bevalt het werk? Is je medewerker tevreden over zijn werktijden, arbeidsvoorwaarden, werksfeer? Maak het op kantoor zo leuk mogelijk. Zorg voor goede koffie, een gezellige inrichting, een voetbalspel in de kantine, houd iedere maand een vrijmibo; noem maar op. Maak ze blij!  

Loop je tegen quiet quitting aan? Weet je niet wat je kunt doen om het tij te keren? Wil je sparren over de te nemen stappen? Neem eens contact met ons op, dan kunnen we samen brainstormen over de beste strategie!