Generatie Z in je bedrijf? Hier moet je rekening mee houden! 

Ze zijn competitief, ondernemend en open minded, maar ook kritisch en zelfbewust. Zaken waar je wel rekening mee moet houden, wanneer je op zoek bent naar jonge medewerkers. In een arbeidsmarkt waarin meer vraag is dan aanbod, wil je er tenslotte wel uitspringen als toffe werkgever. Wat moet je doen als je Generatie Z wilt aannemen? 

Generatie Z (ook wel Gen Z) is geboren tussen pakweg 1995 en 2012. Een generatie jongeren en jongvolwassenen die volledig is opgegroeid met internet en snel ontwikkelende technologie. Ze zijn super adaptief en passen zich snel aan aan nieuwe situaties en nieuwe technieken. Maar ze zijn ook opgegroeid in een tijd van economische crises, waarin mensen moesten vechten voor een goede baan en voor hun eigen toekomst. Waarin geld hebben niet vanzelfsprekend was. Ze zijn dus voorzichtig als het gaat om risico’s, zijn onafhankelijk en ondernemend (ze hebben vaak eigen bedrijven naast hun baan) en ze stellen eisen aan hun werkplek en hun arbeidsvoorwaarden. Ook hechten ze veel waarde aan zaken als diversiteit en duurzaamheid.   

 

 ‘Verkoop’ je bedrijf

Zorg dat je website actueel en duidelijk is. Laat naar voren komen wat de missie en visie van het bedrijf is, zorg voor een werken bij-pagina met informatie over het team en de diversiteit op de werkvloer. Misschien kun je er ook iets vertellen over flexibiliteit in werktijden en werkplek, eventuele regelingen met betrekking tot vervoersmiddelen en natuurlijk wat er mogelijk is op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Zorg ook voor een pagina met een statement over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Generatie Z wil graag werken bij een bedrijf dat bijdraagt aan een betere wereld. Naast de website zijn social media ook belangrijke kanalen om bij te houden. Je arbeidsmarktcommunicatie is dus net zo belangrijk als je communicatie richting klanten. En eigenlijk niet alleen als je personeel zoekt, maar gewoon altijd.

Niets zo vervelend als dagen moeten wachten op een reactie op je sollicitatie. Of op reactie van een recruiter, zodat je niet weet waar je aan toe bent. Zorg ervoor dat je het wervingsproces goed hebt ingericht, communiceer duidelijk met kandidaten over data en deadlines. Maar denk ook aan je vacaturetekst. Verkoop niet alleen je bedrijf, maar ook die baan. Geef aan waar ze op kunnen rekenen. Niet per se in salaris, maar wel in de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, of thuiswerken een optie is, in wat voor team ze komen te werken, dat er een fietsplan is, dat jullie warmetruiendag hebben; dat soort dingen.
 

Werk aan verbinding op de vloer 

Eenmaal binnen, wil je je medewerkers graag binnenboord houden. Generatie Z is loyaal aan werkgevers die goed voor hen zorgen. Ze hechten veel waarde aan positieve vibes binnen een team. Stel ze voor aan de naaste collega’s, kies voor een buddy-systeem met een oudere, ervaren collega, zorg voor bonding tijdens teamborrels, vrijmibo’s of een gezamenlijke lunch, koppel collega’s actief voor specifieke activiteiten of projecten en laat ze ook actief feedback aan elkaar geven. Generatie Z is dol op feedback geven en ontvangen. Reflectie en samenwerken zijn key. Zorg dan ook zeker voor een regelmatig teamoverleg op locatie, niet via Teams. Kan iedereen elkaar in de ogen kijken.  

 

Blijf je medewerkers prikkelen 

Houd je medewerkers fris met nieuwe informatie, interessante projecten, workshops (plannen, EHBO, jezelf profileren, stoelyoga), thema’s (gezondheid, duurzaamheid, afval scheiden, paarse vrijdag), een spreker tijdens de vrijmibo en andere kansen. Niets zo saai als sleur! Ook is het belangrijk om ze te blijven prikkelen met feedback. Spreek je waardering uit voor dingen die goed gaan, stel doelen, geef opbouwende kritiek en daag hen uit om een stapje verder te gaan. Zorg dat je die betrokken, coachende werkgever bent die hen in beweging houdt.
 

Zorg voor een inspirerende en motiverende werkplek 

Niets zo demotiverend als een betonnen schoenendoos om in te werken. Je brengt wekelijks heel wat uren door op je werk, dus een aantrekkelijke omgeving is geen overbodige luxe. Zorg voor lichte kleuren en groen (planten, niet per se groene verf) op de werkvloer, denk aan voldoende verlichting (wel LED natuurlijk), een zithoekje om je te ontspannen, flexplekken om even uit de drukte te stappen. Gebruik natuurlijke materialen, hang prikkelend werk aan de muur, zoals posters of schilderijen. Denk ook aan goede koffie (heb je zelf ook wat aan), fruit en andere (gezonde) snacks of desnoods water met een smaakje. Maak dat ze zich thuis voelen bij jou op de zaak.
 

Arbeidsvoorwaarden op maat 

Generatie Z hecht veel waarde aan flexibiliteit. Zowel als het gaat om de werkplek als om de werktijden. Hier is niet in ieder bedrijf evenveel ruimte voor, dat weten we als geen ander. Maar het is goed om het bespreekbaar te maken. Als het kan, laat ze dan deels thuiswerken, maar houd wel de verbinding. Kijk wat er mogelijk is binnen de grenzen van het bedrijf. Ook zijn ze gevoelig voor zaken als een fietsplan, elektrische deelauto of een goede reiskostenvergoeding. Ook persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderwerp, evenals vrije dagen. Stel voor jezelf vast waar de grenzen liggen met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden, maar vraag je sollicitant ook waar hij behoefte aan heeft. Kijk waar jullie elkaar kunnen vinden.  

 

Persoonlijke ontwikkeling 

Generatie Z is superhandig met technologie en online. Ze blijven niet graag te lang stilstaan. Als ze ergens een kans hebben om zich verder te ontwikkelen, grijpen ze die graag. Daarom is persoonlijk ontwikkeling extra belangrijk om hen tevreden te houden. Bespreek regelmatig (niet maar één of twee keer per jaar) met je medewerkers waar hun behoeften liggen. Wat zijn hun ambities, wat hebben ze daarvoor nodig? Met een beetje sturing kun je er ook voor zorgen dat ze extra veel waard worden voor jouw bedrijf. Er zijn tenslotte volop verdiepende en verbredende cursussen en opleidingen. Geef hen het gevoel dat ze zelf ook regie uitoefenen. Het is tenslotte hun carrière. Maar dan liever wel bij jou in het bedrijf!  

 

Wil je meer weten of met ons sparren over het werven en behouden van generatie Z in jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op!