Nieuw in 2023! De laatste wijzigingen in wet- en regelgeving 

Een nieuw jaar betekent eigenlijk altijd dat er weer dingen gaan veranderen, los van het jaartal op de loonstrookjes. We hebben even op een rijtje gezet wat er per 1 januari allemaal is veranderd! En dat is nogal wat. Heb je hulp nodig bij het implementeren van de nieuwe regels? Wij zijn er voor jou!  

Het minimumloon is verhoogd met ruim 10% 

Een combinatie van de reguliere indexatie en een inflatiecorrectie maakt dat het minimumloon per 1 januari 2023 stijgt met 10.15%. Werken moet tenslotte wel lonen en ervoor zorgen dat medewerkers er beter van worden. Per 1 januari is het minimumloon daarom € 1.934,40 bruto per maand.  

Reiskosten- en thuiswerkvergoedingen omhoog 

De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is gestegen van 19 naar 21 cent per kilometer. Per volgend jaar wordt dit waarschijnlijk € 0,22 per kilometer. Als werkgever mág je dus onbelast meer vergoeden per kilometer, maar dit is geen verplichting.
In 2022 is de thuiswerkvergoeding wettelijk vastgelegd in combinatie met een vrijgestelde vaste reiskostenvergoeding. Wanneer een medewerker bij een fulltime dienstverband minimaal 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist, mag je op jaarbasis de reiskostenvergoeding berekenen op 214 reisdagen. Voor alle dagen geldt dat de thuiswerkvergoeding en reiskostenvergoeding niet op dezelfde dag kunnen worden uitgekeerd.
Per 1 januari is de onbelaste thuiswerkvergoeding verhoogd naar € 2,13 per dag. Geef bij de salarisadministratie aan of je met de verhoging bent meegegaan of niet!  

Informatieplicht werkgever 

De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden is ingegaan op 1 augustus 2022, maar dat betekent dat je er als werkgever éxtra rekening mee kunt houden in 2023. Grof gezegd kom het erop neer dat je je medewerkers zoveel mogelijk vertelt over hun rechten en plichten. Onderdeel van de wet is de informatieplicht van de werkgever (Artikel 655 van wetboek 7). Deze is uitgebreid en vernieuwd. Als werkgever moet je binnen één week na de eerste werkdag van nieuwe medewerkers informatie hebben gegeven over het salaris en de uitbetaling daarvan, eventuele bonussen en overwerkvergoedingen. Ook moet je de medewerker inlichten over de eventuele vrijheid van de standplaats én over de duur en voorwaarden van de proeftijd.

Verloven, rechten en plichten
Binnen één maand na de eerste werkdag moet je als werkgever de medewerker inlichten over de aanspraak op vakantie en betaald verlof, zoals ouderschapsverlof, calamiteitenverlof en zwangerschapsverlof. Is er een uitzendovereenkomst? Dan moet de identiteit van de inlenende onderneming worden vermeld. De medewerker moet weten waar hij recht op heeft als het gaat om de vergoeding van scholingskosten én wat de ontslag- en opzeggingsprocedure is en welke opzegtermijn gehanteerd wordt bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.  

Deze informatieplicht kun je heel eenvoudig opvangen met een personeelshandboek. Hierin kun je alle belangrijke bepalingen en regels vastleggen, zodat ze eenvoudig te reproduceren zijn.  

More to come!  

Dit zijn slechts enkele van de wetten en regels die zijn aangepast, maar (helaas voor jou als werkgever) hier eindigt het niet! Personeelsnet heeft alles volledig uitgewerkt in een artikel. Uiteraard weten onze HR-specialisten ook precies wat er allemaal is veranderd. Wil jij weten wat de veranderingen voor jou en je medewerkers betekenen? Plan een bijpraatcoffee, dan nemen we alles met je door.