Lentekriebels en werkgeluk; gaan die wel samen? Het voorjaar is eigenlijk ieder jaar weer het moment waarom ‘we’ ons allemaal wat beter gaan voelen. Het is langer licht, de temperaturen gaan wat omhoog, het zonnetje voelt weer net wat warmer en dichterbij. De lente doet ons goed. Een mooi moment om even na te denken over vitaliteit op de werkvloer. Je hebt tenslotte alle hens nodig aan dek. Maar kun je nog rekenen op iedereen?
Anno 2023, na een zware coronapandemie en levend met de gevolgen daarvan, in combinatie met onze veeleisende maatschappij, zijn er volop uitdagingen voor werkgevers. In de HR-wereld onderscheiden we een paar belangrijke trends op het gebied van vitaliteit die je níet mag missen dit jaar.
Denk ook aan de mentale gezondheid
Was het vroeger een ondergeschoven kindje; tegenwoordig ontkom je er niet meer aan: als werkgever moet je rekening houden met de mentale gezondheid van je medewerkers. Veel young professionals leven onder (vaak zelf opgelegde) grote druk en ook de coronacrisis heeft niet meegewerkt aan het gemiddelde stress- of geluksniveau van de gemiddelde mens. Een burn-out of depressie en daardoor lang verzuim ligt dan op de loer. En daar zit niemand op te wachten. Daarom is het belangrijk laagdrempelig contact te houden met je medewerkers én signalen tijdig te herkennen. Zo kun je wellicht samen kijken hoe je de druk kunt wegnemen, zodat iedereen gewoon lekker in het zadel blijft zitten!
Maatwerk voor medewerkers
Hoe hebben we ooit kunnen denken dat we mensen in een hokje konden plaatsen? Ieder mens én dus iedere medewerker is anders. Ze hebben allemaal hun eigen doelen, behoeften en ambities. Daarom is het goed om daar rekening mee te houden. In de persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer (denk aan POP-gesprekken), maar ook als het gaat om primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Geef je medewerkers de ruimte om hun eigen pakket samen te stellen. Zéker de jongere generatie zal hier dankbaar gebruik van maken.
Personeelstekort in de praktijk
Het zat er al langer aan te komen en de coronacrisis heeft het in een stroomversnelling gebracht: we hebben een chronisch personeelstekort in ons land. Dat is een enorme uitdaging, zéker in specifieke sectoren, maar eigenlijk voor iedere werkgever en medewerker. Het betekent namelijk dat de werkdruk hoger ligt voor de mensen die er wél werken. Meebewegen met deze trend is noodzakelijk. Kun je niet de juiste persoon vinden voor de vacature? Kijk dan wat je precies nodig hebt. Is dat HBO-diploma noodzakelijk of kom je er ook met een vergelijkbaar denkniveau? Kun je delen van het werk niet door senioren of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten doen? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Die zijn er namelijk écht! Je moet ze alleen wel willen zien.
Quit quiet quitting
We hebben er laatst al een blog over geschreven: quiet quitting. Vooral de jongere generatie medewerkers maakt zich er ‘schuldig’ aan. Bij een gebrek aan intrinsieke motivatie doen ze precies en geen fractie meer dan wat van hen gevraagd wordt. Deze ontwikkeling komt de algehele motivatie en prestaties niet ten goede. Sterker nog: het is zelfs besmettelijk. Alert blijven op quiet quitting is dus een must. Je kunt er namelijk écht wel iets aan doen als werkgever.
Geldstress drukt de inkomsten
Deze trend loopt een beetje gelijk op met die van de mentale gezondheid. Het leven is duur momenteel en daar lijden veel mensen onder. Ook jouw medewerkers. Geldzorgen leveren enorm veel stress op en dat gaat ten koste van de arbeidsproductiviteit, nachtrust, gezondheid en levensgeluk van je medewerker. En daar heeft niemand wat aan: hij niet, jij niet en zijn financiële zaken al helemaal niet! Wees alert op signalen van stress bij je medewerkers. Doe eens een anoniem onderzoekje naar de financiële fitheid onder je personeel of ga gewoon eens het gesprek aan met mensen waarvan je het idee hebt dat ze niet happy zijn. Wellicht kun je ze helpen of doorverwijzen naar partijen die dat kunnen. Betrokken werkgevers hebben de halve wereld!
Het is nogal wat om rekening mee te houden. Maar je kunt de trends ook zien als kansen. Maak er gebruik van en maak niet alleen je medewerkers, maar ook je bedrijf fitter. We denken graag met je mee en helpen je om in actie te komen. Wij bewegen mee met jou en je medewerkers!