5 trends die je niet mag missen als het gaat om vitale medewerkers!

Lentekriebels en geluk op het werk; gaan die samen met werknemers? De lente is eigenlijk elk jaar de tijd dat ‘we’ ons allemaal beter gaan voelen. Het is langer licht, de temperaturen stijgen wat, de zon voelt net wat warmer en dichterbij. De lente doet ons goed. Een goed moment om na te denken over vitaliteit op de werkvloer. Je hebt immers alle hens aan dek nodig. Maar kun je nog wel op iedereen rekenen?

In 2023, na een ernstige coronapandemie en het leven met de gevolgen daarvan, in combinatie met onze veeleisende samenleving, zijn er volop uitdagingen voor werkgevers. In de HR-wereld onderscheiden we enkele belangrijke trends op het gebied van vitaliteit die je dit jaar niet mag missen.

Denk ook aan geestelijke gezondheid

Was het vroeger een ondergeschoven kindje, tegenwoordig ontkom je er niet meer aan: als werkgever moet je rekening houden met de mentale gezondheid van je werknemers. Veel young professionals leven onder (vaak zelfopgelegde) grote druk en de coronacrisis heeft niet bijgedragen aan het gemiddelde stress- of geluksniveau van de gemiddelde persoon. Een burn-out of depressie en dus lang verzuim ligt op de loer. En daar zit niemand op te wachten. Daarom is het belangrijk om laagdrempelig contact te onderhouden met je medewerkers en signalen tijdig te herkennen. Je kunt bijvoorbeeld samen kijken hoe je de druk kunt wegnemen, zodat iedereen gewoon in het zadel blijft!

Maatwerk voor werknemers

Hoe hebben we ooit gedacht mensen in een hokje te kunnen stoppen? Ieder mens en dus ook iedere medewerker is anders. Ze hebben allemaal hun eigen doelen, behoeften en ambities. Daarom is het goed om daar rekening mee te houden. Bij persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer (denk aan POP-gesprekken), maar ook als het gaat om primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Geef je medewerkers de ruimte om hun eigen pakket samen te stellen. De jongere generatie zal daar zeker dankbaar gebruik van maken.

Personeelstekort in de praktijk

Het zat er al langer aan te komen en de coronacrisis heeft het versneld: we hebben een chronisch personeelstekort in ons land. Dat is een enorme uitdaging, zeker in specifieke sectoren, maar eigenlijk voor iedere werkgever en werknemer. Het betekent een hogere werkdruk voor de mensen die er wel werken. Het is noodzakelijk om bij te blijven. Kunt u niet de juiste persoon vinden voor de vacature? Kijk dan wat je precies nodig hebt. Is dat HBO diploma nodig of kom je er ook met een vergelijkbaar denkniveau? Kunt u delen van het werk niet laten doen door senioren of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden. Ze zijn echt! Je moet ze alleen wel willen zien.

Stoppen met rustig stoppen

We schreven er onlangs een blog over: stil afhaken. Vooral de jongere generatie werknemers maakt zich hier ‘schuldig’ aan. Bij gebrek aan intrinsieke motivatie doen ze precies en geen fractie meer dan wat er van hen gevraagd wordt. Deze ontwikkeling is schadelijk voor de algehele motivatie en prestaties. Het is zelfs besmettelijk. Alert blijven op rustig afhaken is dus een must. Je kunt er als werkgever echt iets aan doen.

Geldstress drukt inkomen

Deze trend loopt een beetje gelijk op met die van de mentale gezondheid. Het leven is momenteel duur en daar lijden veel mensen onder. Ook jouw medewerkers. Geldzorgen leveren enorm veel stress op en dat gaat ten koste van de arbeidsproductiviteit, nachtrust, gezondheid en levensgeluk van je medewerker. En daar heeft niemand wat aan: hij niet, jij niet en zijn financiƫle zaken al helemaal niet! Wees alert op signalen van stress bij je medewerkers. Doe eens een anoniem onderzoekje naar de financiƫle fitheid onder je personeel of ga gewoon eens het gesprek aan met mensen waarvan je het idee hebt dat ze niet gelukkig zijn. Wellicht kun je ze helpen of doorverwijzen naar partijen die dat kunnen. Betrokken werkgevers hebben de halve wereld!

Het is nogal wat om rekening mee te houden. Maar je kunt de trends ook zien als kansen. Maak er gebruik van en maak niet alleen uw medewerkers, maar ook uw bedrijf fitter. Wij denken graag met u mee en helpen u om actie te ondernemen. Wij bewegen met u en uw medewerkers mee!